Trafikte Güvenli Seyahat için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Trafikte Güvenli Seyahat için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kazaların en yaygın nedeninin, trafik kurallarının ihlal edilmesinden kaynaklandığını biliyor muydunuz? Her yıl Mayıs ayının ilk haftası Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası olarak kabul edilir. Bu hafta kapsamında trafikte sıklıkla yapılan hatalar hatırlatılarak trafik güvenliğinde farkındalık yaratılması hedeflenir. Çünkü trafik güvenliğinin birincil koşulu trafik kurallarına uymaktan geçer. 

Hatalı sollama yapmak, emniyet kemeri takmamak, takip mesafesini korumamak ya da hatalı şerit değiştirmek… Trafikte sıkça yapılan hatalardan yalnızca birkaçı. Mercedes-Benz aracınız sizin güvenliğinizi sağlamak üzere tasarlanmıştır ama peki ama siz kendi güvenliğinizi korumak için trafik kurallarına ne kadar uymak konusunda ne kadar dikkatlisiniz? Yukarıdaki hataları hangi sıklıkla yapıyorsunuz? Bu yazımızda, Koluman olarak Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası’nda trafikte güvenle seyahat etmek için dikkat etmeniz gerekenleri derledik. 

1-Şerit değiştirirken dikkatli olun.

Şerit değiştirirken sinyal vermemek en yaygın sürücü hatalarından biridir. Diğer sürücülere şerit değiştireceğinizi bildirmek için sinyal vermelisiniz. Böylece birçok kazayı önleyebilirsiniz. Peki şerit değiştirirken başka nelere dikkat etmelisiniz?

  • Şerit değiştirmeden önce aynalarınızı kontrol edin ve diğer şerite geçmek için yeterli alan olduğuna emin olun.
  • Kazalara sebebiyet vermemek için mutlaka kör noktaların bilincinde olun ve göremediğiniz tehlikeleri de hesaba katarak hareket edin.
  • Değişiklik için acele etmeyin, sinyalinizin diğer araçlar tarafından görüldüğünden emin olun.
  • Şerit değiştirdikten sonra sinyalinizi kapatın, diğer araçlar için karışıklığa sebebiyet vermeyin.

2- Hız sınırı kurallarına uyun.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen hız limitlerine uymanız kaza yapma riskini düşürmek ve olası bir kazada ağır sonuçlarla karşılaşmaktan kaçınmak açısından çok önemlidir. Bu nedenle kavşaklarda, yaya geçitleri ve hemzemin geçitlerde, tünellerde, şehir içi ve şehirler arası yollarda belirlenmiş hız limitlerine mutlaka uymalısınız.

  • Belirlenen hız limitlerinin yanı sıra sürücülerin hızlarını görüş, yol, hava ve trafik durumuna göre ayarlamaları gerekir. Yağışlı havalarda daha yavaş gitmek sizin için güvenli bir tercih olabilir. 
  • Türkiye’de otomobil sürücülerinin uyması gereken hız limitleri yerleşim yerleri içinde 50 km/s, otoyollarda ise 120 km/s’dir.

3- Araç takip mesafesini iyi ayarlayın.

Araç takip mesafesini korumak da mutlaka dikkat edilmesi gereken önemli bir trafik kuralıdır. Sürücüler, önlerindeki araçları takip ederken güvenli mesafeyi korumalıdır. Öndeki aracın aniden durması gerektiği durumlarda arkadaki aracın kazaya sebebiyet vermemek için mutlaka takip mesafesini koruması gerekir. Örneğin, şehir içinde 40 km hızla giden bir araç, 20 metre takip mesafesi bırakmalıdır. 

Hele ki kötü hava koşullarında (buzlanma, kar, yağmur vs. gibi) fren mesafesinin artacağını düşünerek hız mutlaka düşük tutmalı ve takip mesafesi en az 2 kat arttırılmalıdır. 

4- Hatalı sollama yapmaktan kaçının.

Trafikte hangi aracın nereden geleceğini bilemediğimiz durumlar olabilir. Kazaya sebebiyet vermemek için hatalı sollama yapmaktan kaçınmak en doğrusu olacaktır.

Öndeki aracı geçmek istediğinizde önce sollama için uygun bir ortamın sağlanıp sağlanmadığını kontrol etmeniz gerekir. Ayrıca sollama yapmaktan kaçınmak gereken yerlerin de sürücüler tarafından iyi bilinmesi gerekir. Aşağıdaki durum ve noktalarda sollama yapmaktan kaçınmak gerekir.

  • Geçmenin trafik işareti ile yasaklandığı yerlerde
  • Görüş yetersizliği olan yollarda
  • Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken
  • Kavşak ve demiryolu geçitlerinde
  • Çift yönlü ve birer şeridi bulunan köprü ve tünellerde


5- Emniyet kemerinizi mutlaka takın.

Sizi ve araçtaki tüm yakınlarınızı kazanın olası ağır sonuçlarından koruyacak önlemlerden biri de emniyet kemerlerinizin takılı olmasıdır. Ön ve arka koltuklarda seyahat eden her yolcu mutlaka emniyet kemerlerini takmalıdır.  

6- Trafik işaretlerine uyun.

Sürücüler ve yayalar, trafik kurallarına riayet etmek ve tüm olası kazaları önlemek üzere uyarılara, ışıklı ve sesli trafik işaretlerine, trafik levhalarına ve yer işaretlemelerine uymakla sorumludur. 

7- Geçiş önceliği olan araçlara dikkat edin.

Trafikte bazen geçiş üstünlüğüne sahip araçlarla karşılaşmak mümkündür ve bu araçların geçişine izin vermeniz ve onlara yardımcı olmanız gerekir. Bunlar: 

  • Yaralı veya acil hastaların taşınması için kullanılan ambulans ve özel amaçlı taşıtlarla, yaralı ve acil hasta taşıyan diğer araçlar,
  • Organ ve doku nakil araçları,
  • İtfaiye araçları ile benzeri acil müdahale araçları,
  • Sanık veya suçluları takip eden veya genel güvenlik ve asayiş için olay yerine giden zabıta araçları,
  • Trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine giden trafik hizmetlerine ait araçlar,
  • Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçları ile acil müdahale gerektiren çalışmalarda görevli araçlar,
  • Afet ve acil durum sırasında görevli olan araçlar,
  • Hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlardır.

Koluman daima yanınızda!

Siz trafik kurallarına titizlikle uyun ancak tüm önlemlerinize rağmen karşılaşabileceğiniz her sorunda Koluman daima yanınızda. 

7/24 yol yardımı ve herhangi bir kaza sonrasında servis desteği almak için Koluman’la iletişime geçin.



Öne Çıkarılan Bloglar


Bir elektrikli araç almak istiyorsunuz fakat bunu çevrenizdekilerle paylaştığınızda bazı heves kırıcı…
Devamını Oku
Araç satın almak halihazırda yapılabilecek büyük harmacalardan biriyken, bir de aile kullanımı için…
Devamını Oku
Martın son haftası ile birlikte bahar gelirken, otomobilinizi bahar aylarına nasıl hazırlayacağınız…
Devamını Oku