Bir aracın teknik ve fiziksel özellikleri baz alınarak kategoriye ayrılmasına araç segmenti denir. Sınıflandırırken marka baz alınmaz, tamamen aracın özellikleri ve yapısı baz alınır. Bu sınıflandırma aracın uzunluğu ile başlayıp, konfor, performans, kullanım amacı gibi bir çok nedene bağlı olarak yapılıyor. Genel olarak A’dan M’ye kadar değişen bir çok segment vardır. En bilinenler A,B,C,D,E,F,M,J,S segmentleridir.
A,B,C,D segmentleri aracın motor gücü ve uzunluğuna bağlı olarak birbirinden ayrılırken diğer segmentler kullanım alanlarına göre sınıflandırılmaktadır. Peki bu segmentlerin anlamı nedir?
A SEGMENTİ (Minikompakt) ; Park etmesi kolay küçük araçları kapsar. Yakıt tüketimi olarak da tasarruf sağlayan modellerdir. Boyutu ortalama 3.37 metreden uzun olmayan araçlara denir.
B SEGMENTİ (Kompakt) ; Uzunlukları 3.7 ile 4 m arası olan araçlardır. Orta boy model olarak geçerler. Performans olarak A segmentinden daha başarılıdır ve daha ağırlardır. Şehir içinde en çok tercih edilen modellerdendir.
C SEGMENTİ (Orta Sınıf) ; Aile otomobili olarak da bilinen bu modeller geniş iç hacmi ve güçlü motor imkanı sunar.
Hem uzun yolculuk hem de şehir içi kullanımda kolaylık sağlar.
D SEGMENTİ (Üst Orta Sınıf) ; Üst düzey donanımlara sahip olan bu modeller hem konfor hem güçlü performans imkanı sağlar. İş ve aile kullanım alanları için idealdir. Yüksek silindir hacmi ile öne çıkar.
E SEGMENTİ (Lüks) ; Şık bir araç tasarımı isteyenler için tasarlanmıştır. Yüksek teknolojili sistemi ile öne çıkmaktadır. En çok yöneticiler ve iş insanları tarafından tercih edilir. Hem konfor hem şıklık imkanı sunarken yakıttan da tasarruf sağlar.
F SEGMENTİ (Lüks Büyük) ; Lüks segment olarak bilinen bu modeller üstün teknolojik donanım imkanı sunarken performans olarak fark yaratmaktadır. İlerleyen teknolojinin ilk uygulandığı sınıftır. Konfor ve prestiji gösterişli bir şekilde sunmaktadır.
G SEGMENTİ (SUV / Büyük) ; Genellikle dört teker çekiş sistemleri, yüksek oturma pozisyonları ve geniş iç hacmi ile size farklı bir deneyim sunarlar. Karoserleri arazi ve sürüş koşullarına göre cabrio, coupe, roadster gibi türlere ayrılmaktadır.
J SEGMENTİ (SUV / Kompakt) ; Off-road sürüş kapasitesine sahip bu modeller hem arazi hem şehir içi kullanıma uygun tasarlanmıştır. Geniş iç hacim, konfor, üstün yol tutuşu, performans gibi çok yönlü imkanlar sunar.
M SEGMENTİ (Minivan / Çok Amaçlı Araçlar) ; Özellikle aileler ve ticari işletmeler için tasarlanmış bu araçlar yüksek oturma düzenine, esnek koltuk yapılarına, çok sayıda yolcu ve bagaj imkanı ile geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Düşük yakıt tüketimine sahip olan bu araçlar ülkemizde oldukça yaygındır.
S SEGMENTİ (Ultrs Lüks) ; Genellikle iki kapı ve iki koltuklu olan bu araç modelleri çok yüksek performanslara sahiplerdir. Yol tutuş kabiliyeti ve üstün manevra özelliği ile öne çıkmaktadır. Yüksek beygir gücüne sahip motorları vardır.