Otomobil kullanırken buzlu yol koşullarının yönetimi hakkında bilmeniz gereken ipuçlarını sizler için derledik.
Buzlu Yollarda Otomobil Kullanmayı Kimlerin Öğrenmesi Gerekir?
Ağır hava koşullarına ve hatta ara sıra meydana gelen fırtınaya eğilimli bölgelerde yaşayanlar için buzlu yollarda araç kullanmayı bilmek kazanılması gereken çok önemli bir beceridir.
Doğal olarak yapılacak en doğru şey buzlu yollar üzerinde araç kullanmaktan tamamen kaçınmaktır, ancak bazen böyle bir seçeneğiniz olmayabilir. Böyle bir durumda, aracınızı olabildiğince dikkatli sürmeniz çok önemlidir.
Aracınızı Kış İçin Nasıl Hazırlarsınız?
Aracınızı buzlu bir yol üzerinde sürmeye başlamadan önce yapılması gereken bazı hazırlıklar vardır. Kış lastikleri bu konuda kesinlikle çok önemli bir rol oynamaktadır.
Aracınızın kış mevsimi için gereksinimlerinin bazılarını karşılamış olmanıza rağmen hâlâ kendinize güvenmiyorsanız veya bu gereksinimlerin hiçbirini karşılamadıysanız, yapabileceğiniz en iyi şey her bir lastiği zincirlemektir. Bu, ekstra bir çekiş düzeyi sağlar, ancak doğrudan asfaltla temas etmeleri halinde de aracınızı aşındırma riski oluştururlar.
Buzlu Yollarda Sürüş İçin Yararlı İpuçları
Hazırlıklar yapıldıktan ve yola koyulmaya hazır olduktan sonra akılda tutulması gereken bazı şeyler vardır. Buzlu yol koşullarıyla uğraşırken güvenli sürüş şartlarını yakalamanızı sağlayacak bazı ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.
Aracınızı Yavaş Sürün
Zorlu yol şartlarında güvenliği sağlamanın en iyi yolu, aracınızı olabildiğince yavaş sürmektir. Hız, karda ve buzda araç sürerken gerçek bir risktir. Ancak bu sadece ne kadar hızlı gittiğinizle ilgili değildir, yavaşça hızlanmak ve yavaşça fren yapmak da aynı derecede önemlidir.
Takip Mesafesini Koruyun
Sürüş esnasında takip mesafesini korumak önemlidir. Buzlu veya karlı zeminde, düşük hızlarda seyahat ederken bile arabaların çok daha uzun fren mesafesine ihtiyaç duyacağını hesaba katmanız gerekir. Aracınız ile diğer araçlar arasında ne kadar çok mesafe bırakırsanız, tepki vermek için de o kadar çok zamanınız olur.
Dik Yokuşlardan Kaçının
Dik yokuşlar ciddi çekiş kaybı riski taşır. Yokuş yukarı çıkmak aracınız için daha fazla güç gerektirir, ancak tekerlekler hızla döndüğünde de yol tutuşu azalır ve kendinizi ileri yerine geri giderken bulabilirsiniz. Yokuş aşağı gitmek, yokuş yukarı çıkmak kadar riskli görünmeyebilir, ancak lastikler yol tutuşunu kaybederse yer çekimi durumu hızla daha da kötüleştirir.
Görüşü Koruyun
Buz çözücünüzü yeterince yüksek bir sıcaklığa ayarlayarak ön camınızın buğulanmadığından veya donmadığından emin olun. Ayrıca kar yağıyorsa farlarınızın açık olup olmadığını da kontrol edin.
Kış İçin Sürüş Yardımı Teknolojileri
Sürücünün becerisi ve tekniği, buzlu yollarda araç kullanmanın risklerini yönetmede büyük bir rol oynasa da modern araçlarda bulunan ve bu tür yol koşullarında kazalardan kaçınmaya yardımcı olabilen sistemlerin payı da yadsınamaz. İsterseniz otomobillerde bulunan ve kış şartlarında bizlere yardımcı olan sürüş yardımı teknolojilerine birlikte bir göz atalım.
- Stabilite ve çekiş kontrolü,
- Çarpışmadan kaçınma,
- Uyarlanabilir hız sabitleyici,
- Buzlu yol işaretlerini de içeren yol levhası tanıma sistemleri
Kışın Araç Sürerken Yapılmaması Gerekenler
Yollarda kış şartlarının getirdiği sorunlarla başa çıkmanıza yardımcı olacak ipuçları olduğu gibi yapmaktan kaçınmanız gereken kimi şeyler de bulunmaktadır:
- Havanın ne kadar soğuk olduğunu göstermesi için aracınızın yerleşik termometresine güvenmeyin. Yolların ısınması daha uzun sürdüğü için termometreler havanın ısındığını gösterse dahi yollar yine de buzlanmış olabilir.
- Standart hız sabitleyici kullanmayın. Daha modern ve uyarlanabilir sistemler çok daha güvenilirdir, ancak yine de temkinli bir yaklaşım benimsemek en iyisidir.
- Karanlıkta seyahat etmekten kaçının. Bu önlem, görüşün düştüğü gece ve sabahın erken saatlerini içerir.
- Diğer sürücüler sabırsız olabilir ve sizi zorlayabilir. Sürüş esnasında diğer sürücülerin geçmesini kolaylaştırmanız gerekse de kontrolünüzün azaldığı durumlar bundan kaçınmak en güvenli seçenektir.
Arabanızdaki Buzu Nasıl Temizleyebilirsiniz?
Aracınızı soğuk havalarda dışarıda bırakırsanız, camlarınızın tamamen buzlanmasıyla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Bu sorun, yola çıkmadan önce daima giderilmelidir. Kar yağışı varsa aracınız üzerinde biriken buzları fırçalamalısınız. Aracınıza bindikten sonra motoru çalıştırarak ısıtıcıyı açmalı, buzu çözmeye ayarlamalı ve camları buzdan temizlemesi için aracınıza zaman tanımalısınız.
Bazı araçlarda bunu kolaylaştırmak için uzaktan motor çalıştırma ve klima kontrolü bulunur. Farların ve arka lambaların yakılması da kapakların üzerinde oluşan buzun erimesine yardımcı olur. Daha inatçı buzlar için plastik bir buz kazıyıcıyı deneyebilir veya sorunu ortadan kaldırmak için bir su ya da alkol çözeltisi kullanabilirsiniz.
Koluman Daima Yanınızda!
Mercedes-Benz aracınız için tüm bakım ve onarım işlemlerini Koluman’ın profesyonel ekibiyle gerçekleştirin!
Koluman’ın bakım ve onarım hizmetlerinden yararlanmak üzere online servis randevusu almak için tıklayın ya da bizimle iletişime geçin.