ESP nedir, nasıl çalışır?

ESP nedir, nasıl çalışır?

Modern otomobillerde verimliliği artıran ve daha güvenli yolculuklar yapmanızı sağlayan birçok sistem bulunur. Bunlardan biri de ani manevraları algılayıp devreye giren Elektronik Stabilite Programı ya da yaygın olarak kullanılan kısaltmasıyla ESP’dir.

ESP, tek başına çalışmaz; birlikte çalıştığı bileşenlerle otomobilinizdeki kapsamlı güvenlik sisteminin bir parçası olarak hareket eder. Mercedes-Benz araçlarda bulunan ESP'nin ne olduğuna, nasıl çalıştığına ve ESP ile ilgili karşılaşabileceğiniz sorunlara dair bilgileri sizler için derledik.

Elektronik Stabilite Programı ESP nedir?

Avrupa'daki araç üreticilerinin yüzde 80'i gibi Mercedes-Benz de Elektronik Stabilite Programı için “ESP” kısaltmasını kullanıyor. Geri kalan yüzde 20’lik dilimdeki markalarda kullanılan programların adı değişse de, bu programlar da işlevsellikleri ve sürüş güvenliğine sundukları katkılar bakımından ESP'ye oldukça benziyor.

ESP yani Elektronik Stabilite programı, modern otomobillerin pek çoğunda yer alan akıllı bir elektronik sistemdir. Bu sistemin temel amacı ise yoldaki zorlu koşullarda hem otomobildekiler hem de trafikteki diğer araçlar için daha fazla güvenlik sağlamaktır.

Sürücüler, gösterge panelinde yanan ışık sayesinde ESP sisteminin ne zaman devreye girdiğini görebilir. Otoyolda hareket halindeki bir otomobil ani bir manevra yaparak yoldan çıkma tehlikesi ile karşı karşıya kalırsa, otomobili kontrol altında tutmak için ESP devreye girer. ESP böyle anlarda iki aktif güvenlik sistemini daha tetikleyerek aracın kontrol altında tutulmasına destek olur: Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi (ABS) ve Çekiş Kontrol Sistemi (TCS).

ABS, frenleme sırasında tekerleklerin kilitlenmesini önler. TCS ise kalkış ve hızlanma sırasında tekerleklerin patinaj yapmasını engeller. ABS ve TCS, aracın ileri ve geri hareketine müdahale ederken, ESP aracın yanal hareketlerini iyileştirir, böylece her yönde dengeli sürüş sağlanmış olur.

ESP nasıl çalışır?

Yol tutuşunu kaybetme, trafik kazalarının ana nedenlerinden biridir. Uluslararası araştırmalar, tüm ölümcül trafik kazalarının en az yüzde 40'ının yol tutuşunu kaybetmekten kaynaklandığını göstermektedir. ESP, tüm savrulma kazalarının yüzde 80'e kadarını önleyebilir. ESP, aracın savrulmak üzere olduğunu algılar ve duruma büyük bir hızla müdahale eder. Sürücünün müdahalelerini, aracın kontrol altında kalacağı fiziksel sınırlar içinde olacak biçimde düzeltir ve aracın savrulmasının önüne geçer.

Bir mikro bilgisayar, ESP sensörlerinden gelen sinyalleri izler ve sürücünün direksiyona kontrolünü saniyede 25 kez kontrol eder. Sürücü direksiyona aracın stabilitesini bozacak bir müdahalede bulunursa ESP kritik durumu algılar ve sürücüden bağımsız olarak anında manevrayı düzeltir.

ESP, aracı tekrar “rayına sokmak” için yalnızca yönlendirme girdilerini sınırlayarak değil, aracın fren sistemini kullanarak da müdahalede bulunur. Seçici fren müdahaleleri ile otomobilin çizgisinde kalmasına yardımcı olur. ESP aracın fren sistemine olduğu gibi tahrik edilen tekerlekleri hızlandırmak için motor tarafına da müdahale edebilir. Böylece fiziksel sınırlar gözetilerek araç güvenli bir şekilde yolda tutulur.

ESP'de bir arıza meydana geldiğinde nelere dikkat etmelisiniz?

ESP ışığının sürekli yanması ya da yanıp sönmesi bir arızayı işaret ediyor olabilir. Bu durumda kontrol etmeniz gereken ilk şey, işlevi açıp kapatan butondur. ESP’yi devreden çıkarıp yeniden başlatarak gösterge simgelerinin olağan biçimini alıp almadığını kontrol edebilirsiniz.

Arızalı bir ESP, aracınızın savrulmasına ya da ani bir frenlemede beklenen performansı verememesine neden olabilir. Devreye girmesini bekleyeceğiniz durumlarda ESP ışığı sürekli yanmaya başlamıyorsa ya da elle devreye almaya çalıştığınızda bir tepki vermiyorsa sistemde bir sorun olduğu düşünülebilir.

Aracınızdaki sorun ne olabilir?

Aracınızın gösterge panelinde ESP ile ilgili olağan dışı bir hareketlilik görmeniz ya da aracınızın her zamankinden farklı sürüş tepkileri veriyor olması da bir ESP arızasına işaret edebilir. Bu noktada daha büyük problemler yaşamamak adına aracınızı Koluman servislerine getirmeniz ve profesyonel destek almanız en doğrusu olacaktır. 

Koluman daima yanında!

Mercedes-Benz aracınızın bakım ve onarımlarını düzenli olarak yaptırırsanız, sorunların henüz fark edilir boyutlara ulaşmadan giderilmesini sağlar ve yolda kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız. Koluman şubeleriyle iletişime geçerek ya da online servis randevusu ile hızlı ve kolay bir şekilde aracınızın bakım - onarım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Aracınızda yer alan ESP’nin hava durumlarına göre açılması ve kapatılması ile ilgili detaylı bilgi için servisimizden destek alabilirsiniz. Servis randevusu için iletişim sayfamızı ziyaret edebilir veya Koluman mobil uygulamasından randevunuzu oluşturabilirsiniz. 

iOS - Android



Öne Çıkarılan Bloglar


Bir elektrikli araç almak istiyorsunuz fakat bunu çevrenizdekilerle paylaştığınızda bazı heves kırıcı…
Devamını Oku
Araç satın almak halihazırda yapılabilecek büyük harmacalardan biriyken, bir de aile kullanımı için…
Devamını Oku
Martın son haftası ile birlikte bahar gelirken, otomobilinizi bahar aylarına nasıl hazırlayacağınız…
Devamını Oku